?Witamina D pełni bardzo istotną rolę w naszej diecie – przede wszystkim reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Jednak wysycenie organizmu witaminą D może mieć wpływ na także inne ważne funkcje.
Niedobór witaminy D powoduje krzywicę u dzieci oraz przyspiesza i zaostrza osteopenię i osteoporozę u dorosłych, wiąże się także ze zwiększonym ryzykiem rozwoju typowych nowotworów, chorób autoimmunologicznych, nadciśnienia i chorób zakaźnych.
Organizm człowieka czerpie witaminę D z trzech źródeł: syntezy skórnej, diety i suplementów. Dobrym źródłem witaminy D w diecie są tłuste ryby, jaja oraz wysokiej jakości miękka margaryna, jako że w Polsce od wielu lat istnieje obowiązek wzbogacania w witaminę D tłuszczów do smarowania pieczywa.
Ważna jest także ekspozycja na promienie słoneczne, gdyż synteza witaminy D w skórze pokrywa aż 80?90% zapotrzebowania. Lato to naturalna szansa poprawy zasobów witaminy D w organizmie, dzięki jej produkcji w skórze. Jednak wciąż istotna jest także odpowiednia dieta i uzupełnianie jadłospisu o produkty będące jej źródłem?
? mówi dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Witamina D ? najważniejsze fakty
?Witamina D w żywności występuje w dwóch formach chemicznych: jako witamina D2 ? ergokalcyferol, pochodzenia roślinnego i D3 ? cholekalcyferol, pochodzenia zwierzęcego. Witamina D3, a więc cholekalcyferol, powstaje również w skórze człowieka pod wpływem promieniowania słonecznego UVB ? ? mówi dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Witamina D to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Nazywa się ją także prohormonem ? ze względu na fakt, iż jest w organizmie bardzo aktywna biologicznie